Strippa blöjor att skura tvättmaskinen


På Facebook administrerar Blöjupproret en grupp som heter ”Tygblöjor” som för närvarande har över 6500 medlemmar varav över 4000 stycken har varit aktiva den senaste månaden.

I gruppen finns massor med kunskap, råd och stöd att hämta men med ett flöde på mellan 10 och 30 inlägg om dagen kan det vara överväldigande att försöka hitta specifik information. Särskilt om man inte lyckas komma åt sökfunktionen.

En av gruppens medlemmar tog sig tid att sammanställa de råd hon lyckats söka fram om strippning (grovrengöring) av illaluktande tygblöjor och rengöring av tvättmaskinen. För att göra informationen mer lättillgänglig har vi fått tillåtelse att posta inläggen här på bloggen.


Det här med att rengöra tvättmaskinen och strippa tygblöjorna. Jag sökte runt lite i gruppen och läst en massa kommentarer och skrev ihop detta. Vad tror ni? Något jag glömt eller något annat att tänka på?

GÖRA RENT TVÄTTMASKINEN

1. Torka rent gummilister i maskinen
2. Diska ur tvättmedelsfacket
3. Rensa silen
4. Kör en tom tvättmaskin med 2 msk citronsyra i tvättmedelsfacket på 90-95 gradersprogrammet.
– eller –
4. Häll 1 dl ättika direkt i tvättmaskinstrumman och några msk bikarbonat i tvättmedelsfacket. Kör sedan en tom tvättmaskin på 60-95 gradersprogrammet.

 

STRIPPA TYGBLÖJOR

Ett generellt råd att börja med:

1. Tvätta i vanligt tvättprogram med vanlig mängd tvättmedel
2. Direkt efter 90-95 graders tvättprogram utan tvättmedel

Generellt är det viktigt att skölja blöjorna noga med extra sköljning i tvättprogrammet.
Ofta är det att blöjorna inte blivit riktigt rena som gör att de stinker lätt. Tvättmedelsrester i blöjorna kan vara en orsak till utslag.

 

DISKMEDEL FÖR BLÖJOR IGENTÄPPTA AV FETT

Diskmedel till blöjorna behövs bara på syntetmaterial som kan bli igentäppta av fetter.
1. Gnugga in diskmedel i blöjorna.
2. Skölj ur diskmedlet ur blöjorna, för att inte det ska bli skum överallt.
3. Tvätta utan tvättmedel för att eventuellt tvättmedel som troligen är i inläggen ska tvättas ur ordentligt.

Det kan även fungera att använda diskmedel i tvättmaskin. Ta en knapp tsk diskmedel och skölj extra många gånger efteråt för säkerhets skull.

 

ÄTTIKA FÖR URINLUKT

Att lägga i ättiksbad innan tvätt över natten brukar fungera. Man kan också tillsätta 1 msk ättika i sköljmedelsfacket.
Ättika är bra för att neutralisera dålig lukt pga urin som inte blivit helt urtvättat och omvandlats till ammoniak (syra+bas=vatten).

OBS! Ättika är uttorkande på resårer och pul och bör inte göras för ofta i tvättmaskinen då det även kan torka ut gummilisterna.
De flesta större blöjtillverkare avråder från blötläggning.

KLORIN ELLER BLEKMEDEL

Man kan lägga inlägg och tvättlappar i ett bad med blek/desinfektionsmedel (Javex eller klorin, 3 msk klorin till varje 4 liter vatten i 30 min) i badkaret ca 30 min. För att klorinlukten ska gå bort kan det behövas att man kör flera tvättprogram på raken efteråt (utan tvättmedel för att slippa skum i första maskinen).

OBS! Klorin ska absolut inte komma i kontakt med något som ska vara på huden, det är frätande och kan ge allergiska reaktioner. Klorin sliter på PUL, men det är möjligt att lägga dem i klorin också.
Formsydda och färgade blöjor kan blekas av klorin.
De flesta större blöjtillverkare avråder från blötläggning.

 

BIKARBONAT

Ska neutralisera tvättmedlet.

 

RECEPT FRÅN NORSKA TYGBLÖJEGRUPPENS FILER

1-2 msk bikarbonat i förtvätten och
1-2 msk ättika /vitvinsvinäger i sköljningen
60 grader eller 90-95 grader efter behov

Detta recept ska vara mest effektivt på rena blöjor, men annars kan man enligt deras recept använda vanlig dos tvättmedel i huvudtvätt.