Potträningsdags! – inför Dag 1


Dag 1 – insiktsdagen

Första dagen i potträningen. Dagen som skrivits in i kalendern, dagen med stort D.

Nu ska barnet gå från att göra ifrån sig i farten utan att behöva lägga någon närmre tankeverksamhet på processen till att börja känna igen känslan av nödighet och förstå vad som förväntas av det. Idag ska medvetenheten om att ”jag kissar” väckas.

För er som ECat/babypottat ert barn kommer detta inte vara något nytt. Men vad som är nytt även för dessa barn är att från nu förväntas det att barnet ska kissa på pottan – och INGEN annan stans.

 

Dag ett ska barnet vara naket och jag som förälder ska vara hundra procent närvarande. Vi ska leka och umgås och när hen börjar kissa ska jag snabbt uppmärksamma hen på detta och effektivt men avslappnat flytta barnet till pottan. I början av dagen ska jag berätta tydligt för barnet att ”Från och med idag ska du inte ha ha blöja mer. Kisset och bajset ska vara i pottan.”

Tanken är inte att barnet ska bemästra hela sekvensen ”nödig-ta sig till pottan- dra ner byxorna – sätta sig – kissa – torka – dra upp byxor – tvätta händer” direkt. Rom byggdes inte på en dag. Precis som med alla färdigheter tar det tid och stöttning för barnet att lära sig bemästra det. Det viktigaste jag kan göra är att tro på barnets förmåga att klara detta och förmedla den tilltron samt att fokusera på utveckling och inte perfektion.

Så sammantaget är dagens mål att:

  • Vara närvarande
  • Få barnet att förstå att det kissar
  • Fånga barnet mitt i kissen – eller före – och ta det till pottan
  • Lära mig hur barnets kroppsspråk ser ut när det är nödigt