Potträningsdagbok – Dag 2 utvärdering


På ett dygn har jag gått från en lätt känsla av hopplöshet till att känna att jäklar, vi klarar faktiskt detta.

Igår kissades det till höger och vänster. Det småskvättes på parketten stup i kvarten och det kändes ungefär som att jag jagade runt ungen med en vikblöja och torkade pölar halva dagen. Största utvecklingen från dagens början till dess slut var att det på morgonen inte gick att se  en enda min som tydde på att hen kissat till att barnet mot kvällen utropade ”bajs!” varje gång hen blev nödig (och kisset började komma på golvet).

Idag började dagen verkligen där den slutade igår. Jag hade räknat med mer småskvättande kaos men barnet kissade morgonkvisten på pottan och nästa gång det var kiss på gång så sa hen till. En av gångerna idag hann hen till och med till pottan innan kisset kom på golvet! Bäst av allt var att hen bajsade på pottan. Alltså nu snackar vi ett barn som babypottats från födseln men som senaste månaderna inte bajsat en enda gång på potta/toa. DET framsteget är värt hur mycket som helst!

Jag märkte även att jag inte behövde vara lika mycket av en hök idag. Då barnet börjat både stanna upp och ropa bajs när hen är nödig så kunde jag vända bort blicken korta stunder – något som underlättade oerhört då jag ändå varit själv med både 1,5-åringen som pottränas och det treåriga storasyskonet som minst sagt kräver endel uppmärksamhet.

Det ovan nämnda storasyskonet har även ett behov av att komma utomhus och härja av sig minst en gång om dagen för att inte klättra på väggarna. Idag tajmade jag utgången med lillasyskonet middagsvila. Barnet som pottränades fick sovblöja på sig och bäddades ner i vagn så treåringen kunde komma ut och åka springcykel och leka på lekplats. Den lille sov hela utevistelsen och vidare ute i vagnen utanför köksfönstret medan vi andra åt lunch. När hen vaknade rutinpotta vi på toaletten. Det var endel gnäll och tårar, troligtvis en kombo av nyvaknad och hungrig, men till slut kom det kiss. Blöjan var torr, hade det inte varit en årstid med femtioelva lager kläder så hade jag skippat den nästa gång.

Apropå den här årstiden och utevistelse så funderade jag på det där med att gå cold turkey med blöjan vid potträning. Jag tror verkligen att det förlänger potträningstiden att ta på barnet blöja. Dels förmedlar det att jag som förälder inte litar på att mitt barn ska klara att hålla sig och dels ger det barnet en smidig utväg att skippa pottan. Men med storasyskon som behövt komma ut och overaller som tappar sin inpregnering när de tvättas så känns det inte lockande att ge sig ut med ett barn som är i början av potträning.

Jag har funderat på hur det ska gå att lösa så kissiga overaller undviks samtidigt som barnet inte upplever att det inte behöver/klarar att pottränas för att en blöja tagits på. Jag kom fram till att bästa lösningen nog är att ta på barnet blöja men att samtidigt tydligt berätta för barnet att blöjan är bara på under utevistelsen för att det tar för lång tid att hinna ta sig till potta och ta av alla kläder innan kisset kommer. Innan utevistelsen bör barnet rutinpottas (om det går) och även efter. Även när blöjan tas av skall det återföljas av en förklaring av att ”nu tar vi av blöjan igen för nu har vi pottan närmre”.

Så snart barnet kan knipa ett tiotal sekunder så finns tid att snabbt dra ner byxorna på ett tvådelat vinterställ och kissa ute grodhållen över lämplig yta. Då är det nog att föredra att skippa blöjan.

 

Dagens framgångar:

  • Barnet har bajsat på pottan!
  • Barnet säger till i princip varje gång hen behöver kissa
  • Barnet har slutat småskvätta och kissar större mängder mer sällan
  • Barnet har vid ett tillfälle klarat att knipa tillräckligt många sekunder för att hinna till pottan innan kisset kom

Dagens lärdomar:

  • Det är okej att vid potträning mitt i vintern ta på blöja vid utevistelse under förutsättning att en berättar tydligt för barnet att det bara har blöja när det är svårt att ta sig till potta i tid.
  • Det går faktiskt framåt hela tiden

Plan för imorgon:

Fortsätta med naken underkropp tills barnet hinner till pottan utan att kissa på golvet. Först därefter höja svårighetsgraden med att ha byxor på som måste hinna dras ner innan kiss