Potträningsdagbok – Dag 4-9 utvärdering


Efter de första tre dagarna av potträningen var det dags för mig att återgå till jobbet. Och det med besked då det redan ansträngda läget inom neonatalvården tar nya höjder under storhelger. Barnens far har dock varit föräldraledig och fortsatt med potträningen på egen hand. Därför har det inte blivit några dagliga uppdateringar här men ni ska absolut få en sammanfattning av hur det gått!

Vi hade tänkt gå vidare till att använda byxor först när vi kände att barnet klarade av att gå till pottan i tid utan ”olyckor”. För ett par dagar sedan så beslutade vi oss dock att testa byxor ändå ifall känslan av att det blir blött kan hjälpa barnet. Många gånger när hen kissat på golvet så har det liksom stått en stråle ut från kroppen och hen har inte blivit sådär jobbigt blöt av det.

Mycket riktigt så verkar det hjälpa att ha byxor eller storebrors boxerkalsonger på sig. Nu på senaste tiden har det endast kommit någon droppe kiss i kalsongerna och sedan kniper barnet snabbt och säger ”bajs!”

Något annat som gått framåt är att hen numera känner i förväg att hen behöver bajsa och hinner både säga till och få hjälp till toaletten/pottan innan hen bajsar. Hur gött är inte det när man sanerat efter bajsblöjor i ett halvår för att ungen inte haft tid att sitta på pottan?

Idag gjorde vi även får första utflykt utan blöja. En snabb tur med bilen för att hämta ut ett paket. Trots att barnet inte ville kissa innan vi åkte och inte hade kissat på flera timmar så hände inte en enda olycka när vi var iväg så nu kan vi nog börja våga oss på lite mer utflykter.

Senaste dagarnas framgångar:

  • Det kommer sällan något kiss på golvet, oftast endast små droppar i kalsongerna
  • I princip allt bajs hamnar i toaletten
  • Barnet säger numera alltid till
  • Vi har gjort en utflykt

Senaste dagarnas lärdomar:

  • Det kan vara lättare för barnet att känna snabbt att det börjar kissa, och därmed knipa, om det har byxor på sig
  • Idag fick barnet apelsinjuice till frukosten – fortfarande ballar systemen ur totalt av juice. Aldrig juice!

Plan för kommande dagar:

  • Göra fler och längre utflykter