Blöjfria dagen den 28/6


Så kommer tiden igen, SOMMAREN!

Vi har glömt tiden då det både var underställ och overall innan vi gick ut, och öppnar dörren för att kunna springa ut med barnen. Kanske är det just att vi inte behöver extra kläder på barnen som gör sommaren till den populära tiden att potträna och att vi i Blöjupproret firar Blöjfria dagen just då.

I år kommer vi att fira på ett litet speciellt sätt, en av våra styrelsemedlemmar kommer nämligen praktisera tidig potträning hela veckan, med mål att ha blöjfria dagen som dagen då blöjan ryker.

Och är inte det ett perfekt tillfälle för DIG att hänga på? Var med och snacka framsteg, bakslag och klaga över tvätten med andra. Du är varmt välkommen att delta, på årets BLÖJFRIA VECKA!

Förberedelser

Sedan innan har jag ett till barn, vilket betyder att jag redan pottränat en gång tidigare. Det betyder även att jag har en uppsjö av trosor redo att användas nu. Annars hade jag behövs skaffa ett gäng underkläder. Jag räknar med att mina ca 15 st kommer att räcka lagom till perioden av potträning. I början kommer jag säkerligen få tvätta en del, så kan vara skönt med några extra så att det alltid finns torra trosor nära till hands!

Innan har jag även praktiserat EC (babypottning) så min dotter är väl insatt vad en potta är och vad den ska användas till (kiss och bajs). Dom planerar jag att de ska stå kvar på sina ordinarie ställen, d.v.s på toaletterna här hemma. Jag har även sedan tidigare en resepotta jag tänker ta med mig när vi väl tar oss ut längre stunder.

Det jag har plockat fram för att vara redo imorgon är:

  • Låda med trosor
  • Trasor att torka ev. olyckor med
  • Mopp (och rengöringsmedel)

Planen är att imorgon enbart gå till och från systers förskola för att sedan stanna mycket hemma med bara trosor på. Nu är jag taggad!

Dag 1

Så har potträningen börjar. Har varit taggad hela dagen. Upplägget har varit att vara hemma med trosor på, sova med blöja och vågade mig ut på lite lek med trosor och byxor.

Rutinkisset på pottan kom det kiss, vilket är det vanliga. Sen ville hon inte kissa mer, trots uppmuntran att pröva innan vi gick ut, efter vi kom hem och under lek. Tillslut bestämde jag mig för att lugna ner mina frågor om hon ville gå på toa och lät henne leka ifred. Då kom första olyckan. Jag hjälpte henne till pottan och sa ”Ojj, det kom kiss på golvet. Kisset ska va på pottan”. Sen fick vi duscha av benen och torka rent golvet. Inget av det tyckte hon var speciellt kul.

Efter det ville hon inte kissa innan maten eller innan sovstund. Jag bestämde mig för att ha sovblöja både då och på natten för att minska risken att hon vaknar av att hon kissar på sig. Och när hon vaknade efter 2 timmar var det blött i blöjan.

Efter det så gick vi ut och lekte, utan att hon ville kissa någon gång. Men jag tog med resepottan ut, och jag visade vart den va. Precis innan vi skulle in så sa hon ”toa” och fick sitta på pottan ute, fast hon ville inte kissa. Sen höll hon sig fram till 16 då jag uppmuntra till att försöka kissa.

Sen blev det ett uppehåll igen, tills hon skulle sova. Då väntade jag tills hon spontant gick och kissa (medans vi var i badrummet hela tiden). Så inget bajs på hela dagen, dock brukar det komma på morgonen eller kvällen på rutin.

Tankar?

Jag tror att hon kanske ville hålla sig lite längre nu när hon inte hade blöja. När den är på upplever jag att hon kissar oftare. Imorgon tänker jag nog våga mig längre från hemmet. Kommer att packa med mig 2 ombyten och pottan!

Dag 2

Idag har vi vågat oss ut under förmiddagen. Började precis som igår med rutinpottning på morgonen (Kiss) och sen började jag tjata om toa.

Jag har verkligen lagt märke till hur mycket jag påminner hela tiden om att hon ska kissa, och framförallt pröva sitta på pottan. Detta ger nog bakslag för hon har, precis som igår, inte kissat så många gånger.

När vi va ute hade vi med oss resepottan och ville att hon skulle pröva sitta där. Med det fanns för mycket att göra ute så den kom inte till användning. Däremot så kissade hon lite i byxorna, men knep nog för det kom inte mycket. Hon hämtade inte mig för hjälp utan fortsatte att leka. Men vi bytte om och hon fick torka rent bena med wipes jag hade i väskan. Och byta kläder såklart!

Idag kom det inte heller någon bajs, så vi får se hur det går imorgon!

Tankar?

Jag tror inte att man kan mäta lyckan i potträning i antal olyckor. Eftersom vi knappt haft några, men ändå inte kommit framåt i att hon ska ta över ansvaret för sin nödighet. Jag känner att jag behöver backa mer i att påminna för att låta henne ta mer ansvar.

Dag 3

Nu börjar det kännas som att vi är varma i kläderna. Dagen har erbjudit pottvägran och en liten olycka. Precis som igår så kändes ”olyckan” lite som att hon börja kissa men snabbt knipit, för det har inte blivit någon direkt mängd kiss.

Hon fortsätter i alla fall att vägra kissa när jag föreslår det och idag har jag känt att min oro börjat släppa. Jag känner att jag inte behöver tjata, eftersom det inte hjälper!

Idag bajsa hon även på pottan under rutinpottning på morgonen, så jag vet fortfarande inte om hon kommer säga till om hon behöver det under dagen.

Tankar?

Man kommer inte långt med tjat. Insåg att jag skulle nog inte vilja gå på toa om någon sa åt mig att göra det hela tiden, så jag antar att lilltjejen känner detsamma.

Dag 4

Idag var det en blandning av känsla av framsteg men även rekord i olyckor! De senaste dagarna har hon hållit sig stora delen av förmiddagen, vilket resulterade i att jag bara tog med ett ombyte på utflykten idag. Såklart resulterade det i att hon kissa på sig två gånger! Men inga problem med det, hittade ett till par trosor till henne i väskan så dom fick hon ha på hemvägen. Jag hade även med en pul-påse för att förvara de kläder som fått kiss på sig.

Väl hemma kissade hon frivilligt innan sovstunden och efter mellis så sa hon ” potta”, och väl där bajsade hon för första gången på eget bevåg. Vad impad jag blev!

Tankar?

Vägen mot blöjfrihet kan ta tid, men jag känner inte att jag har bråttom.

Dag 5

Idag ändrade hon kissmönster. Kissade mycket på förmiddagen men mindre på eftermiddagen. Med en hel del olyckor men varje gång har hon konstaterat händelsen och sagt ”kissat”. Påminner om att be om hjälp när hon behöver kissa då hon sitter på toa på nedervåningen och får kissa i busken (som hon inte ens vill pröva) ute. Så nu får vi öva mer på delen att hämta hjälp.

Tankar?

Att det är många delmål i potträning, inte bara blöjfrihet. Utöver att hon behöver öva på att be om hjälp behöver hon även lära sig att ta av sina klädesplagg för att kunna gå på pottan. Att tvätta händerna däremot gör hon med glädje och ofta!

Dag 6

Nu har vi börjat våga åka bil och resepottan kom väl till användning. Hon kissade i bilen medans vi skulle vidare till en affär så hon kunde sitta i lugn och ro i vagnen och vila benen en stund. Utöver det så blir det lite helt naken vissa stunder hemma, som när hon badar och springer sig torr. När hon är naken har jag märkt att hon kissar mer på sig. Där påminner jag henne att hon behöver be om hjälp att gå på toa och att kisset inte ska vara på golvet.

Tankar?

Ju längre tiden går, ju mer slappnar jag av och låter henne ta mer ansvar själv. Olyckor ger mig inte så mycket känslor utan jag torkar bara snabbt upp och går vidare. Lika mycket som potträning är för henne så lär även jag mig nya saker och får förhålla min till mina nya erfarenheter.

Dag 7

BLÖJFRIA dagen är här! Målet var att potträna denna vecka och det har jag ju lyckats med! Nu är jag nästan helt bekväm med blöjfriheten och känner att det har varit kul att gå igenom det här med min dotter. Det är ett fint minne jag tar med mig.

Avslutningsvis:

Jag känner inte att vi är klara med träningen, och det vet jag sedan innan att det tar ett tag innan jag landar i att det är ”klart”. Jag tänker att potträning är en färdighet som man alltid tränar på, precis som många andra saker man utveckar i sitt liv. Nu har hon lärt sig att känna nödigt, hon övar på att uttrycka den känslan och o framtiden kommer hon att lära sig om fördelen att ”kissa i förväg” och tillslut (som många kvinnor övar på i hela deras liv) kommer hon öva på att knip-öva. Allt handlar om att lära sig sin kropp.

Jag ser även att vägen till blöjfrihet är olika för alla. Den här gången va inte alls som för första dottern, med all rätt eftersom de är olika personer. Här är bara en resa under en veckas tid.