Utlåningsregler för Blöjoteket


 

  • Genom att låna ur blöjoteket godkänner du Blöjupprorets utlåningsregler.
  • Medlemsavgiften för innevarande år skall vara betald.
  • Deposition är 250 kr och betalas innan blöjorna skickas, vid upphämtning betalas deposition senast vid hämtning. Depositionen återbetalas då blöjorna återlämnats.
  • Frakt betalas av Blöjupproret för paket upp till 1kg vid 1 lånetillfälle (tur och retur) i de fall avstånd låntagare-blöjotek bedöms för långt för upphämtning/avlämning. Låntagaren står för mellanskillnaden om mer än 1kg skall postas samt om låntagaren vill låna fler gånger.
  • Låntiden är 14 dagar räknat från dagen du får blöjorna.
  • Låntagaren är skyldig att ersätta skadad blöja. Om en blöja inte returneras är låntagaren skyldig att betala nyanskaffningsvärdet för likvärdig blöja.
  • Blöjorna skall tvättas och skötas enligt anvisning nedan.

Användning
En tygblöja behöver bytas lite oftare än en engångsblöja. Om blöjans absorptionsförmåga inte känns tillräcklig kan extra inlägg användas. Flickor behöver mest absorptionsförmåga i mitten på blöjan och pojkar behöver mest absorptionsförmåga i framdelen på blöjan. Salvor och oljor får inte användas på barnets hud när blöjan används då det täpper till blöjan. Ge inte upp om blöjan inte fungerar för er, det finns många olika modeller att prova. Rådfråga gärna Blöjotekets kontaktperson (blojoteket (at) blojupproret (punkt) se) eller gruppen Tygblöjor på Facebook.

Tvättråd
Skölj eller skrapa av bajs i toaletten innan tvätt. Ta ur inlägg ur pocketblöjor innan tvätt så att de tvättas ur ordentligt. Träningsbyxor och blöjbyxor tvättas ut och in. Tvättmedlet som används skall vara fritt från blekmedel, zeoliter eller parfym samt innehålla mindre än 5% tvål/såpa. Använd inte heller sköljmedel då det minskar blöjans uppsugningsförmåga. Blöjor och tillbehör bör köras i ett sköljprogram och därefter tvättas i 60 grader. Tänk på att inte överfylla maskinen då mängden tvättvatten i förhållande till mängden blöjor är avgörande för om det blir rent. Om möjligt, välj ett program som använder extra mycket vatten, har förtvätt och sköljer extra många gånger. Överdosera inte tvättmedlet, många gånger räcker det med halva mängden, har programmet förtvätt kan du dosera halva mängden tvättmedel i förtvättsfacket och halva i huvudtvättsfacket. Hängtorka om möjligt. Blöjor och tillbehör får förvaras max 3 dagar innan tvätt, gärna i en pul-påse eller i ett kärl som släpper in lite luft tex. en hink med lock.

Mer info om tygblöjor

Diskussionsgruppen ”Tygblöjor” på Facebook.