Miljö


Foto: Sara Längström

Foto: Sara Längström

Det diskuteras om huruvida det ständiga tvättandet av tygblöjorna är försvarbart med när vi pratar om miljö eller ej. Vi har sätt att det främjar en hållbar miljö att minska konsumtionen och reducera engångsprodukter överlag. Genom att tvätta blöjorna tillsammans med annan tvätt i bara fulla maskiner och hängtorka kan du minska användandet av vatten. Även om du torktumlar kommer tygblöjor inte ha större miljöpåverkan än engångsblöjor på grund av möjligheten att återanvända tygblöjorna i flera generationer. Vid varje tvätt används stora mängder vatten men ändå använder vi kläder i tyg och inte engångskläder som kastas när de är smutsiga eller luktar. Dessutom har flera forskningar visat på att vattenkonsumtionen för att skapa en engångsblöja motsvarar en tvättmaskin i de moderna (med miljövänliga) tvättmaskinerna.

Material och miljö

Även vid valet av material i tygblöjorna kan man ha miljön i åtanke. Är man extra mån om miljön kan man välja en blöja i helt naturmaterial (och till och med ekologisk). Blöjan blir då helt utan syntetmaterial och plaster vilken minskar användandet av oljeprodukter.

Att skippa blöja helt och använda potta är såklart det miljövänligaste alternativ. Det vanligaste sättet då är att börja med EC direkt ifrån födseln. Annars är en tidig potträning ett bra alternativ. En kortare blöjperiod medför mindre tvätt av tygblöjor alternativt mindre sopor av engångsblöjor.