Myter och missuppfattningar om tygblöjor och EC


Det finns en massa myter och missuppfattningar när det kommer till användandet av tygblöjor eller brukandet av EC/babypottning. De här är något vårdnadshavare som använder sig av tygblöjor och/eller EC får höra av bekanta. Här har du några klassiska kommentarer och vad vi skulle svara om vi fick höra dem!

Varför låter du inte hen vara bebis?

  • Innebär det att vara bebis att få ha bajsiga och kissiga blöjor på sig?
  • Tycker du då att det inte fanns några bebisar innan 50-talet i Sverige? Den moderna blöjan kom inte förrän då.
  • Tycker du att det inte finns några bebisar i andra länder som t ex Kina där det är vanligt att man praktiserar EC?

Varför låter du inte hen kissa och bajsa i blöjan?

För att jag själv inte skulle vilja kissa och bajsa i blöja. Finns ingen anledning att jag skulle vilja låta mitt barn göra det om det finns andra alternativ som fungerar.

Hur vet du att hen gillar att sitta på pottan?

  • Hur vet du att ditt barn gillar att sitta i bajsiga och kissiga blöjor?
  • Jag vet bara att jag hellre bajsar och kissar i toan istället för i blöja.
  • Många barn blir ledsna när de har blöta blöjor.
  • Jag ser att mitt barn är glad när hen sitter på pottan, då får jag utgå från att det är en sann reaktion.

Varför tvingar du barnet att sitta på pottan? / Går det verkligen att potträna en bebis?

EC handlar inte om tvång eller träning utan om kommunikation. Om en förälder skulle tvinga sitt barn att sitta på toan så bryter man en av de viktigaste reglerna med EC. När man praktiserar EC så erbjuder man barnet att kissa och bajsa på andra platser än i blöja. Vill inte barnet så kommer det inte komma något kiss och bajs.

Jag orkar inte hålla på med det där det verkar jobbigt. / Är inte det här att lägga ytterligare stress på nyblivna föräldrar?

Man kan praktisera EC på olika nivåer. Du har säkert märkt att barnet ofta kissar och/eller bajsar när du byter på hen. Då kan man vid dessa tillfällen hålla barnet ovanför handfatet/toan/pottan.

Bebisar kan inte kontrollera sin blåsa.

Det finns flera studier som visar på att de kan kontrollera sin blåsa mycket tidigare än vad många tror. Dessutom handlar det inte om att man tvingar sitt barn att hålla sig utan att man är lyhörd när barnet signalerar att hen måste gå på toa.

Nyfödda är väl inte medvetna om att de vill kissa och bajsa?

Jo, och dem signalerar det precis som de signalerar att de vill äta eller sova. Som förälder eller annan närstående kan man också lära sig dessa signaler, precis som signalerna för mat och sömn.

Bebisar tar skada av det!

Gör de? Vilka studier pekar på det? Jag skulle gärna vilja läsa dem!

Jag väntar till barnet själv tar initiativ till att pottränas. / Mitt barn är inte moget än.

Du får ju såklart göra på det sättet som du tycker är bäst. Om ditt barn gillar att gå i blöja till hen är 3-4 år så kan ni såklart vänta.
Själv ser jag det mer som att jag lär mitt barn detta precis som jag lär hen att borsta tänderna, äta själv osv. Jag väntade inte på att mitt barn skulle ta initiativ till de grejerna heller. Gör du det?

Det verkar ju jättejobbigt att springa och hitta någonstans om man är ute på stan.

Det behöver inte vara jobbigare än att du måste leta upp en toalett för att byta blöja på barnet ändå. Om/när ni kommer in i det kan barnet faktiskt hålla sig tills ni kommer till en toalett (inom rimlig tid). Det är mycket mindre äckligt att hålla barnet över en offentlig toalett i grodposition än att kanske lägga ner det på golvet för att byta blöja.