Olika modeller av tygblöjor


Lathund för tygblöjor. Bild: Vanja Persson (Klicka för större)

Bild: Vanja Persson, en massa modeller av tygblöjor

Moderna tygblöjor finns i många olika versioner. Det finns sådana som består av olika delar och sådana där allting redan sitter ihop. Det finns blöjor med kardborre, blöjor med knappar och blöjor utan något av dessa. Alltså en massa olika modeller av tygblöjor! Sedan finns det en uppsjö av olika märken som alla sina egna små finesser och utseenden. Vad som passar dig och ditt barn är individuellt. Ofta föredras olika lösningar vid olika tillfällen. Det som alla moderna tygblöjor har gemensamt är att de är snygga, lättanvända och snälla mot både miljön, ditt barns hud och din plånbok. Lär dig mer och se vad detta med tygblöjor verkligen handla om!

Är du dessutom nyfiken på vad kostnaden för olika system blir jämfört med engångs kan du ta en titt under fliken Ekonomi.

All in one (AIO)

DSC_6182Den här blöjan är gjord i ett stycke och liknar en engångsblöja i användning. Du behöver inte göra mycket med den alls: in i tvättmaskinen, upp på tork, på barnet. Blöjan innehåller både ”stoppning” i uppsugande material och ett skal som håller vätan inne. All in one, allt i ett. De finns i många varianter vad gäller knäppning, material, storlekar, mönster. Nackdelen med AIO är att de torkar långsammare än andra blöjor samt att de oftast är den dyraste varianten du kan köpa.

Pocketblöja

Pocketblöjan fungerar ungefär DSC_6188som en AIO i och med att du sätter på den på barnet precis som en engångsblöja, men när den är använd separerar du inlägget från blöjan. När den är ren och torr ”stoppar” du blöjan och den är färdig att användas. Blöjan har ett skal som håller vätan inne och ett innertyg som ligger mot barnets hud. I en änden av blöjan finns en öppning där du själv stoppar in det uppsugande materialet. Oftast följer det med inlägg till blöjorna men du kan stoppa med det du har hemma: mikrofiberduk, frottélappar. Det bästa av allt: du kan variera stoppningen efter behov! Till en nattblöja kan det behövas mer stoppning medan det på dagen kan räcka med lite mindre. I perioder kissar barn mer och då kan det också vara bra att kunna fylla på med mer för att sedan stoppa med mindre när det inte längre behövs. Dessa finns också i en uppsjö av färger, varianter, knäppning, tryck etc. Den är ofta lite billigare än AIO:n men tillhör ändå det lite dyrare segmentet.

Hybridblöjan

DSC_6169Den här blöjan har kommit bara de senaste åren och kallas även All in two, AI2, eller två i ett, eftersom den ger en valmöjlighet som ingen annan blöja. De tygblöjor som lanseras som en hybridblöja säljs ofta med tyginlägg som går att tvätta och återanvända men du kan också köpa till engångsinlägg som du kastar efter användningen. Tyginläggen fästs i skalet med knappar och det är enbart inläggen som hamnar i tvätten medan skalet kan återanvändas ett flertal gånger innan den behöver tvättas.  Om du är på resande fot finns det kanske ingen möjlighet att tvätta och istället för att använda engångsblöjor kan hybridblöjan med engångsinlägg vara ett alternativ. Det blir sopor men inte lika mycket som med engångsblöjor. Den här blöjan är också en av de dyrare du kan köpa men den ger valfrihet att välja mellan tyg- och engångsinlägg.

Formsydd blöjaDSC_6179

En formsydd blöja är en del i den färdiga blöjan. Den består bara av tyg och knäpps med knappar, fästs med kardborre eller med en snappi, beroende på hur den är sydd. På en del formsydda finns även en ficka där du själv kan stoppa inlägg om det behövs mer. Den formsydda blöjan används tillsammans med ett skal.

Vikblöja

En vikblöja är både enkelt och billigt och inte alls så läskigt som det imagekan verka. Vikblöjan är en kvadratisk tygbit av, oftast, rutvävd bomull. Vanliga storlekar är 60×60 cm upp till 90×90 cm. Vikblöjan viker du sedan och sätter på barnet. Om du vill kan du fästa vikblöjan med en snappi, boingo eller blöjnål. Vikblöjor är billiga, de torkar snabbt och kan varieras i oändlighet. Framför allt så har de när de vikts bra alltid en perfekt passform på barnet oavsett om det är två dagar gammalt med smala fågelbens-lår eller om det är tre månader och har rejält med hull.  De används tillsammans med ett skal som håller vätan inne. Olika sätt att vika hittar du i katagorin Vika vikblöja och prefold. Du kan även hitta olika vikningar på YouTube.

PrefoldDSC_6184

En prefold är som en vikblöja med färdiga ”vikmarkeringar”, oftast i form av en ”limpa”, och med några extra lager tyg i mitten. Prefolden kan fästas runt barnet med hjälp av t ex snappi, eller vikas ihop till ett inlägg att ha i skal eller pocketblöja.

Knytblöja

Knytblöjan är ett uppsugande material som viks, vikt vikblöjan, och sedan knyts fast för att behålla sin form.

Ullbyxor

Ull är ett användbart material! Det är svalt när det är varmt ute men värmer när det är kallt. Det suger upp vätan utan att kännas blött mot huden och just därför är det bra ihop med tygblöjor. En vikblöja eller formsydd suger upp väta men det fortsätter igenom hela tyget och i värsta fall ut på kläder och möbler. Ett par ullbyxor håller inne vätan i blöjan tills det är dags att byta! Om de blir blöta räcker det med att vädra dem och någon gång i månaden tvätta och kura dem. Att kura ett par ullbyxor betyder att du lägger dem i en lösning med lanolin för att återfetta dem och få dem att hålla inne väta. Ullbyxor är mysigt och används tillsammans med en formsydd blöja, en vikblöja eller en prefold (eller som ett par byxor för all del). Detta är även den ända av de modeller av tygblöjor som kan göra hela tygblöjan helt i naturmaterial.

PUL-byxor

PUL-byxor är en tunn blöjbyxa där insidan är ett av ett lager PUL, en plast, som håller inne väta precis som ett par ullbyxor. Den används tillsammans med en formsydd blöja, en vikblöja eller en prefold. En fördel är att de är mindre än ett par ullbyxor. Du kan använda din favoritinnerblöja – formsydd, vikblöja etc – och ett smidigt PUL-skal och få en helt egen tygblöja som är lika smidig som en AIO eller pocket.

 

Andra aspekter som skiljer olika blöjor åt

Knappar eller kardborre

Kardborre går snabbt att öppna och stänga och kräver inte samma precision som knapparna, en fördel vid blöjbyten nattetid. Många barn lär sig dock snabbt att öppna kardborren själva vilket få klarar av med knappar. Kardborren behöver hållas ren för att fungera och har kortare livslängd än knapparna. Knappar i sin tur ger inte samma möjlighet till perfekt passform då du är låst till var knappraderna sitter och ofta sitter de väldigt hårt när de är nya, något som kan vara ett problem om du har smärta i händer och handleder.

 

Torrskikt eller inte

Endel barn tycker att det är väldigt obehagligt med en blöt blöja och andra bryr sig inte alls. Det kan även vara så att du i olika situationer vill att barnet ska känna att det kissar och i andra situationer inte känna det. Till exempel sover många barn bättre om de inte känner att blöjan är blöt medan många föräldrar vill att barnet ska känna att det blir blött dagtid, dels för att det underlättar vid EC/babypottning, dels kanske gör så barnet blir blöjfritt tidigare och dels för att barnet ska säga till så det inte går med en blöt blöja länge.

Torrskikt finns i både syntet- och naturmaterial. De vanligaste torrskiktet är i polyesterfleece/microfleece och fuskmocka/suedecloth, coolmax och coolpass. Det går även bra att använda råsilke eller ull som torrskikt. De två sistnämnda måste dock tvättas för hand då det är känsliga material

Torrskikt är antingen inbyggda i blöjan, tex i många pocketblöjor och AIO, eller så läggs det löst i valfri blöja

 

Hitta den perfekta blöjan

När det kommer till passform så är det bara att prova som gäller. Antingen köper du nytt eller begagnat och testar eller så kan du låna ur värt Blöjotek. Men att ta reda på vilka blöjor som uppfyller ens kriterier på mer konkreta parametrar går att läsa sig till. I Blöjupprorets Tygblöjeindex kan du sortera fram blöjor som uppfyller dina kriterier på knäppning, material och modell mm.