Tidig potträning


Den ideala tiden att börja med tidig potträning är enligt urologen och docenten Anna-Lena Hellstrom (på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg) vid 1,5 års ålder. Då har barnet lärt sig att kontrollera sin blåsa och tarm något och kan hålla sig lite. Vid 1,5 års ålder sker också en utvecklingsperiod då många barn tar ett steg framåt. Det kan vara en passande tid att börja med en tidig potträning på riktigt.

Nu kan det vara bra att låta barnet gå utan blöja så ofta som möjligt. Många tycker att man ska låta barnet gå naket. Själv föredrar jag att låta barnet ha underkläder och byxor på sig så att det verkligen märks när barnet kissar på sig. Det ska vara lite äckligt och obehagligt att kissa på sig. Mina döttrar tyckte de första dagarna att det var roligt att kissa på sig och hoppa i pölen, men ganska snabbt byttes glädjen ut mot en känsla av att vara obekväm. Denna känsla ville jag åt eftersom de då skulle börja föredra att kissa på pottan.

Varje gång en ”olycka” sker pratar man med barnet om vad som hände. Man ska inte anklaga barnet eftersom det då kan börja förknippa kissande med dåliga saker. Saker man kan säga är t ex:

”Oj, nu kom det kiss i byxan! Vad jobbigt!”

”Nämen, nu blev det alldeles blött, det var inte skönt va?”

Sedan kan man prata om vad barnet ska göra istället för att kissa i byxan, nämligen att kissa i pottan (eller på toan om man kör med toasits).

”Nästa gång kissar du i pottan va?”

”Kommer du ihåg vad du ska säga när du vill kissa? Du kan säga ”potta”, så hämtar jag pottan!”

När barnet har kissat så måste det duscha. Då kan man bära in barnet till duschen/badkaret och ta av det på underkroppen. Barnet duschar av sig och får nya kläder. Barnet måste avbryta sin tidigare aktivitet och gå igenom en lite omständlig procedur. Det gör att barnet nog börjar tycka att det vore bekvämare att bara gå på pottan istället för att behöva duscha.

Kissfläckar överallt?

Tills barnet börjar bli lite mer pålitligt kan det vara en bra idé att ta bort mattorna ur hemmet samt se till att barnet inte är i soffan/sängen/fåtöljen när det pottränar. Man kan även lägga plastad frotté eller uppsugande täta material i t ex soffan. Det kan vara en bra idé att ha en påse med handdukar ganska nära till hands som man kan använda sig av när barnet kissar på golvet. När man går ut kan barnet sitta på en handduk i barnvagnen. Det kan bli en hel del tvätt när man tvättar flera par byxor och underkläder varje dag samt alla handdukar som man torkar kissfläckar med. Men man får se det som en investering genom alla äckliga blöjor man slipper byta i framtiden.

När blir det blöjfritt då?

Tiden som det tar från att barnet slutar med blöja hemma tills det är helt torrt på dagen kan variera kraftigt. Det kan ta allt från en dag till flera månader (eller år). Vissa barn har svårare för att sluta med blöja än andra, man ska komma ihåg att alla barn är olika. Metoden som jag beskrivit ovan är ingen universallösning, men jag vet att många har haft framgång med den.

Tygblöjor är för övrigt bra att använda eftersom de inte suger upp kiss lika snabbt som pappersblöjor. Då märker barnet av att det blir blött och kan koppla kissning med blöt rumpa (tills blöjan sugit upp kisset och blir torrare).

Tack till Sara för textibidraget!

Läs mer i kategorin Potträning.