Tillbehör


Här hittar du information om tillbehör till tygblöjor. Allt är absolut inte nödvändigt men det kan underlätta användningen av tygblöjor. Ofta går det även lika bra att ta saker som du redan har hemma!

Inlägg

Foto: Tabea Hammar

Foto: Tabea Hammar

Någon form av inlägg används i de flesta typer av tygblöjor, men är vanligast i pockets, hybridblöjor eller när du använder ett skal. När barnet blir äldre kan det behövas ett inlägg i vikblöjan.

Med pocketblöjor följer oftast inlägg i mikrofiber som suger mycket vätska och torkar snabbt. För hybridblöjor finns oftast märkets egna inlägg att köpa till, oftast finns de i bomull eller bambu.

Som du ser finns inläggen i olika slags material och storlekar som du kan välja emellan beroende på hur mycket ditt barn kissar och vilken blöja inlägget ska ligga i. Ibland är det lämpligt att kombinera olika inlägg, t ex i nattblöjan som ska hålla extra länge.

Om du inte vill köpa inlägg kan du med fördel sy egna eller helt enkelt ta sådant du har hemma. Frottélappar, små handdukar, en sönderklippt gammal t-tröja, en vikblöja eller prefold.

Om du använder något med en ficka eller lägger något ovanpå så kan du använda inlägg eller trasor av mikrofiber, men tänk på att mikrofiber inte ska vara i direkt kontakt med barnets hud! Mikrofiber drar åt sig fukt och lämnar barnets hud alltför torr. Innertyg i tygblöjor kan dock vara av mikrofleece och det är OK att ha mot barnets hud. Läs mer om olika material här.

Rispapper

Rispapper är ett slags mjukt och tunt papper som man lägger mellan blöjan och barnets hud för att skydda blöjan. Det marknadsförs ofta som ett enklare sätt att göra sig av med bajs. För att få bort bajset ur blöjan lyfter man helt enkelt ut rispappret med bajset på och kasta det i toaletten eller papperskorgen. Även om det står att rispappret går att spola ner i toaletten så ska det inte göras. Det är tåligare än toalettpapper (de går att tvätta i maskinen och återanvända!) och bara sådant som löses upp ska spolas ner. Många tycker att det funkar super medan andra aldrig får det att fungera. Tänk på att bajset behöver vara tillräckligt fast för att fungera ihop med rispapper. Amningsbajs är ofta för löst och rinner förbi.

Om du behöver använda salva på barnet kan rispapper vara bra att ha som barriär mellan salvan och tygblöjan. Det gäller främst om du har tygblöjor med syntetmaterial som innermaterial. En del salvor kan nämligen sätta igen syntetmaterial.

Fästanordningar

En del tygblöjor har inga egna fästanordningar för att hålla ihop, till exempel vikblöjor, prefolds eller cotour-blöjor (formsydd utan knappar eller kardborreband), och då kan det behövas något för att få dem att hålla ihop.

Här kommer tre exempel på sådana fästanordningar. Vad du själv väljer är oftast en smakfråga och vad du är van vid.

Blöjnål

Foto: Tabea Hammar

Det klassiska (och mest skrämmande?) är förstås en blöjnål. Det är en säkerhetsnål som du använder för att fästa tygblöjan med. Vana användare av blöjnål säger att det är lika enkelt som något annat och att de inte sticker varken sig eller barnet.

Snappi

Foto: Tabea Hammar

Foto: Tabea Hammar

Snappin är T-formad och varje arm har ”taggar” som hakar sig fast i tyget. Den finns i två storlekar. Man fäster armarna på varsin sida om tygblöjan och i mitten. Snappin är väldigt lättanvänd men se upp för taggarna så att varken du eller din bebis skadar sig.

Boingo

Senast ut på fästordningsmarknaden är Boingo. De kommer i tvåpack och är avlång med ”taggar” i båda ändarna som fäster i tyget likt snappin. Boingo fungerar extra bra på riktigt små bebisar där snappin är för stor och på större barn där snappin inte når båda flikarna.

Torrskikt

För att barnet inte ska känna vätan mot huden efter hen har kissat kan man lägga ett så kallat torrskikt i blöjan. Torrskikt är vanligst gjorda av syntetmaterial, såsom coolmax, polyesterfleece, fuskmocka eller minky men de finns även i ulle eller silke som är naturmaterial.. Torrskikt kan vara bra att ha på natten, långa bilresor eller liknande när blöjan inte kan bytas lika ofta och man inte vill att barnet ska känna sig blöt.

Bodyförlängare

Foto: Annastina Lundstedt

Foto: Annastina Lundstedt

Många upplever att tygblöjorna gör att bodysar snabbare växas ut på längden medan de fortfarande sitter bra på överkroppen. Lösningen kan vara så kallade bodyförlängare som är ett litet tygbit med tryckknappar i båda änden som man knäppar fast i bodyn. Man kan köpa bodyförlängare men man kan sy egna.

PUL-påse

En PUL-påse kan vara praktiskt att ha i skötväskan när man är hemifrån eller i ett litet badrum utan plats för en blöjhink. De finns i olika storlekar och antingen med dragkedja eller dragsko. Läs mer om PUL-tyg här.

Babylegs

Istället för byxor kan man använda babylegs eller benvärmare. Då blir det lättare att byta blöja och benen blir inte kalla när barnet sitter på pottan. Dessutom syns den snygga tygblöjan bättre 😉

Spray-Pal

Blöjsprejer