Att välja tvättmaskin ur tygblöjeperspektiv


CC-BY janetmck

CC-BY janetmck

Ska ni köpa ny tvättmaskin och undrar vad som är bäst för tygblöjetvätt (som kan vara en hel vetenskap i sig)? Maria Sandström från Tuvellin har funderat på detta, undersökt och delgett oss vad hon tycker är viktigt:

Har maskinen sensorer för vattennivå? Det är bra för då kompenseras det för vatten som eventuellt sugs upp av tygblöjorna. Det blir alltså inte mindre vatten för tygblöjorna att tvättas runt i bara för att de kanske suger lite mer än vanliga kläder.

Har maskinen extrasköljning? Det kan vara bra eftersom många nya maskiner är vattensnåla och därmed sköljer för dåligt för tygblöjor.

Ger maskinen möjlighet att välja varm sköljning? Varmt vatten tar bort tvättmedel mycket bättre än kallt vatten. Det kan ibland kallas ”medic rinse”.

Kommer maskinen upp i rätt temperatur? Läs gärna tester så att tillverkaren kommer upp i rätt temperatur.

Ger maskinen möjlighet till blötläggning och sköljstopp? Det kan vara användbart om tygblöjorna har legat länge före tvätt exempelvis (men det går att lösa på andra sätt också).

Centrifugerar maskinen i minst 1400 rpm? Ju mindre vatten det finns kvar i tygblöjorna efter tvätt, desto snabbare torkar dem.

För torkning är det bästa för tygblöjorna (och miljön) att hängtorka dem, gärna utomhus nu på sommaren då solen även bleker eventuella fläckar! Om du tycker att tygblöjorna blir stela av att hängtorka kan du köra dem i torktumlaren någon minut bara eller gnugga dem för att mjuka upp dem.

Läs test:
Råd & Röns test av tvättmaskiner från 2013