Potträningsdags! – förberedelser


Mellandagarnas ledighet bjuder på en extra möjlighet till att umgås med barnen och kanske ta tag i de saker som blir lagda i ”vi tar det sen”-högen när vardagen rullar på. Som att potträna till exempel.

Att vi valt just mellandagarna till att potträna vår yngsta har mer att göra med att han uppvisat mognadstecken och blir 18mån om ett par veckor än att vi är mer lediga än vanligt. Min man är föräldraledig och själv jobbar jag skift och har en tredagarsledighet nu 27-29december efter att ha jobbat julen.

Vårt äldsta barn pottränade vi vid 18-mån ålder utifrån boken Oh Crap Pottytraining och tanken är att vi skall följa det konceptet även med vår yngsta.

Så imorn drar vi igång! Men redan idag behöver vi göra endel förberedelser.

  • mattorna ska bort
  • kisskydd till soffor och fåtöljer skall letas fram
  • Böckerna (Oh Crap Pottytraining av Jamie Glowacki och Potträning av Ulrika Casselbrandt) skall repeteras
  • jag och min man skall prata ihop oss

Om du vill hänga på och potträna du med så finns det ytterligare några förberedelser att göra som vi redan avklarat:

  • boka in datum för potträning. Det är viktigt att verkligen ha bestämt sig för när potträningen skall starta. Dels för att vara mentalt förberedd men även för att ha kunnat se till att INGET ANNAT är inbokat samma dag. Första dagarna av potträning är intensiva och kräver 100% av din uppmärksamhet. Du kan alltså inte tvätta, städa och prata i telefon denna dag.har du något som måste göras just den dagen – då är det fel dag att börja potträna.
  • Skaffa potta. Visst kan ditt barn kissa på toaletten men den är svår att flytta med sig dit ni är. Första tiden behöver du kunna ta barnet till ett ställe där det kan kissa på nån sekund – få behöver ni kunna ha potta där ni är. Allt eftersom barnet blir bättre på att knipa – desto längre bort kan ni ha pottan.

Mer om potträning kan du läsa under vårt potträningsavsnitt och mer  om hur potträningen av vår yngsta går kan du följa här på bloggen!