EC-positioner

EC-positioner

Om du vill hjälpa ett litet barn att kissa och bajsa på annan plats än i blöjan finns det olika EC positioner att göra det på. Om barnet är tillräckligt stadigt att sitta upp kan hen sitta på pottan eller toastolen medan du stöttar och håller fast barnet. Om barnet inte kan sitta själv eller när det inte finns någon potta eller toasits tillgängligt kan du hålla barnet med båda händerna under låren och stötta ryggen med din överkropp. Positionen kallas för grodposition eftersom benen är uppdragna mot magen som hos en groda. Det är viktigt att tänka på att barnet får sina knän så högt upp som möjligt för att underlätta bajsandet. Man kan hålla barnet över handfatet, badkaret, toaletten, pottan eller in i duschen. Välj det som passar dig bäst.

Grodposition

Detta är den mest vanligt förekommande EC-positionen. Den är perfekt att använda på nyfödda och mindre barn. Den kan användas överallt. Barnets huvud och nacke blir stöttat av att bli lutat mot din bröstkorg, samtidigt som benen blir löst hållna av dina händer. Det är lätt att placera barnet över potta/toa/handfat/valfri plats och har du ett barn med snopp kan du hjälpa till att sikta med dina händer. 

Vaggposition

Om ditt barn inte gillar grodpositionen så kan denna vara ett alternativ. Vaggan är dessutom lite lättare för föräldern att variera i ställning och kan bli skönare för armarna när barnet väger lite mer. Den är också perfekt att kombinera med amning! Vaggan kan hjälpa ditt barn att slappna av och är, precis som grodpositionen, lätt att utföra ovanför valfri plats. I vaggposition lutar du också barnet mot din kropp, fast lägger barnet längs med din arm och låter huvudet vila i armvecket. Precis som i grodposition kan det vara bra att hjälpa ditt barn med snopp att sikta strålen med dina händer.

Sitta på pottan

När barnet blivit lite större och kan stödja sig själv lite bättre så kan det vara ett bra alternativ att övergå till att barnet får sitta på pottan/toan. Från början kan en låg potta med mycket ryggstöd vara bra för support. Många gillar även bumbos toaringar för mindre barn. När de fortfarande är små är det bra om du som förälder är med på pottan och stödjer och håller i barnet om det beöhvs. Sedan när bernet är lite större  och helt stabilt kan barnet klara av att sitta utan förälderns stöd. Denna position är ypperlig att använda när barnet vill leka, läsa eller utföra andra aktiviteter under pottningnen. Den är också bra för att den minskar belastningen på förälderns rygg och axlar när barnet börjar väga lite mer.