Tygblöjor

Varför tygblöjor?

Tygblöjor är precis som engångsblöjor - fast du tvättar dem och kan använda dem om och om igen, istället för att bara kasta dem i soporna!


Tygblöjor innebär inte mer hantering av bajs än om du använder engångsblöjor, men ja, det blir någon eller några tvättmaskiner extra i veckan.

Idag finns det en uppsjö av olika varianter! Det finns alltifrån typerna som fungerar som en engångsblöja till tvådelade varianter. Det finns garanterat ett tygblöjesystem för dig och din familj!

Ur ett hälsoperspektiv

Att tygblöjor påverkar ditt barns hälsa går framförallt hand i hand med barnets känsliga hud. När det ligger tyg emot underlivet kan det bidra till en bättre miljö då dessa inte innehåller lika mycket kemikalier som engångsblöjor. Dessutom gör det att tygblöjor inte är allergiframkallande. Eftersom att tygblöjor överlag byts oftare och är luftigare minskar även risken för utslag och blöjeksem. Bebisar som använder tygblöjor har en minskad risk att drabbas av dermatit. Framförallt blöjor med naturmaterial är skonsamt mot barnets känsliga hud och kan ge barnet en ökad förståelse för hur kroppen fungerar. Materialet andas vilket gör att blöjan inte håller kvar fukt och värme, vilket framförallt är positivt under sommarhalvåret eller om en bor i varmare länder. Genom att också kombinera tygblöjor med EC reduceras antalet bajsblöjor vilket hjälper mot röd rumpa.


Ur ett miljöperspektiv

Det finns för- och nackdelar för miljön med allt. Vad som talar för tyg är bland annat att man inte bidrar till att öka på sopberget, minskar mängden kemikalier i naturen och blir en bättre konsument eftersom att en bara behöver en viss mängd blöjor som sedan återanvänds under hela blöjperioden, i flera år och till flera barn och kan återvinnas när förbrukningstiden passerat, till skillnad från engångsblöjor som är tillverkade i plast som ej är återvinningsbar. Dessutom har tygblöjor en stor andrahandsmarknad och kan på så sätt användas av andra barn när ett hushåll är färdiga med dem och blir då oerhört klimatsmart!


Den största nackdelen för miljön med tygblöjor är vattenförbrukningen, dels från tillverkning och sen vid tvätt. Det diskuteras om huruvida det ständiga tvättandet av tygblöjorna är försvarbart när vi pratar om miljö eller ej. Däremot kan man tvätta blöjorna och dess tillbehör ihop med annan tvätt vilket kan bidra till att man utnyttjar varje tvätt maximalt och då inte använder extra vatten i onödan. Dessutom har flera forskningar visat på att vattenkonsumtionen för att skapa en engångsblöja motsvarar en tvättmaskin i de moderna vattensnåla tvättmaskinerna. Se mer om tygblöjors miljöpåverkan i jämförelse med engångs här: Eco mini - Cloth vs. Disposable video


Material och miljö

Även vid valet av material i tygblöjorna kan man ha miljön i åtanke. Är man extra mån om miljön kan man välja en blöja i helt naturmaterial (och till och med ekologisk). Blöjan blir då helt utan syntetmaterial och plaster vilken minskar användandet av oljeprodukter. Att skippa blöja helt och använda potta är såklart det miljövänligaste alternativ. Det vanligaste sättet då är att börja med EC direkt ifrån födseln. Annars är en tidig potträning ett bra alternativ. En kortare blöjperiod medför mindre tvätt av tygblöjor alternativt mindre sopor av engångsblöjor.


Ur ett ekonomiskt perspektiv

Att ekonomin förändras för de flesta när familjen växer är ingen hemlighet. Inte heller att en av de få sakerna en bebis verkligen behöver som kostar pengar är just blöjor. Vare sig man använder sig av engångsblöjor eller tygblöjor blir det en kostnad, men med tygblöjor kan man komma undan billigare. Tygblöjor är något man kan inhandla lite åt gången under graviditeten eller när barnet kommit för att dela upp kostnaden, beroende på om man väljer att handla nytt eller preloved kan man komma undan mer eller mindre billigt. Fördelen med att köpa begagnat innebär en lägre inköpskostnad än nytt, men det innebär även att man eventuellt inte kan sälja vidare. När blöjorna väl är inköpta kan de användas av kommande syskon vilket då innebär en obefintlig blöjkostnad för kommande blöjperioder. Beroende på vilket system man valt kan man antingen sälja sina blöjor vidare eller om man har exempelvis vikblöjor går de utmärkt att använda till annat i hemmet.


Oavsett vilka slags tygblöjor du väljer kommer du kunna spara pengar på det. Det är möjligt att köpa tygblöjor som räcker hela blöjperioden för mindre än 2000 kr. Ett barn använder i snitt fem engångsblöjor per dag, om det har engångsblöjor i tre år blir den totala summan mellan ca 7-20000kr beroende på märke. En annan ekonomisk vinning är att många barn som använder tygblöjor ofta slutar med blöja tidigare än barn som har engångsblöjor vilket betyder att blöjperioden är kortare. En annan ekonomisk utgift som uppkommer för vissa är alla extra sopor ifall man använder sig av engångsblöjor, priser är utifrån vart man bor och om man behöver extra tömningar och/eller mer frekventa tömningar. Dessa kostnader är inget man påverkas av ifall man använder tygblöjor. Väljer ni också att byta ut andra blöjbytsrelaterade artiklar som exempelvis tvättlappar så spar ni även in pengar på detta.


Se en mer utförlig ekonomisk uträkning om heltidsanvänding med olika tygblöjssystem här!