Tvätt, vård och förvaring

Tvätt, vård och förvaring

Här hittar du mer information om hur du kan förvara, tvätta och sköta dina blöjor för att de ska hålla så länge som möjligt! 

Förvaring i väntan på tvätt

De använda blöjorna behöver förvaras i väntan på tvätt. Du kan använda en pedalhink, en tunna med svänglock eller helt utan lock eller en PUL-påse som du hänger på en krok.

Vi rekommenderar att inte blötlägga blöjorna i en hink med vatten innan tvätt då blöjorna lätt kan bli mögliga då samt att bakterier växer. Det är okej om blöjorna förvaras blöta av kiss eller på grund av att de sköljdes ur men tänk på att inte låta det gå mer än 3-4 dagar innan tvätt. Om du vill kan du låta de smutsiga blöjorna torka innan de tvättas och på så sätt ha möjlighet att tvätta mer sällan.

När blöjan ska bytas bör eventuellt bajs skakas av i toaletten eller sköljas av. Amningsbajs är vattenlöslig och behöver inte sköljas av utan kan gå raka vägen in i tvättmaskinen. En kissblöja behöver du oftast inte göra något med förutom att separera inlägg och blöja.

Tvätt

Tygblöjorna tvättas i tvättmaskinen på 60 grader. Ska du enbart tvätta kissblöjor kan det gå bra att köra en 40 graders tvätt ibland. En del tygblöjetillverkare anger ett lågt gradantal för tvätt, till exempel 30 grader, men blöjorna tål oftast 60 grader. Det är mest för att tillverkarna vill försäkra sig.


Börja gärna med ett sköljprogram i kallt vatten (max 30 grader) för att skölja bort det värsta samt blöta upp blöjorna. Dagens tvättmaskiner är vattensnåla och tygblöjor är gjorda för att absorbera vatten så om de är torra i början av tvättcykeln finns risk att allt vatten går åt till att blöta upp dem.

Välj till förtvätt och extra sköljning. Om din tvättmaskin inte har dessa val kan du köra ett kort program på låg temperatur istället. Genom att skölja blöjorna innan huvudtvätten blir det lättare att få blöjorna helt rena. Sköljningen efter huvudtvätten ska säkerställa att inga tvättmedelsrester sitter kvar i tyget som kan försämra uppsugningsförmågan och irritera barnets hud.

Val av tvättmedel

Använd ett tvättmedel med så låg andel såpa som möjligt och helst utan blekmedel, eftersom det sliter onödigt mycket på tygblöjorna. Ursköljning underlättas om tvättmedlet inte innehåller mer än 5 % tvål (< 5%). Om det finns för mycket tvål i tvättmedlet finns risken att det sitter kvar i tyget och försämrar uppsugningen. Syntetmaterial är extra känsliga för sådant. Tvättmedlet bör även vara parfymfritt då det finns risk för att barnet utvecklar allergi, särskilt eftersom blöjorna dessutom ligger blöta mot huden. Om ni vet att ni har mjukt vatten kan det också vara bra att undvika zeoliter i tvättmedlet, då det finns risk att det ackumuleras i tyget.


Tvättmedelstillverkarna ändrar ibland innehållet i sina tvättmedel så en lista över vilka som fungerar riskerar att bli inaktuell men du kan enkelt kolla på innehållsförteckningen om dessa kriterier uppfylls:

  • <5% tvål/såpa
  • parfymfritt
  • Innehåller ej blekmedel 
  • Innehåller ej zeoliter


Fyll max 2/3 av tvättmaskinen och använd rekommenderad dos tvättmedel utifrån mängden tvätt (kg) och hårdhet på vatten. Du märker om det är för för lite tvättmedel genom att blöjorna antingen luktar eller inte blir rena. Om det är för mycket märks det genom att det fortfarande skummar vid efterföljande sköljningar.


Använd aldrig sköljmedel då det försämrar blöjornas uppsugningsförmåga!

Torkning

Det bästa är att låta tygblöjorna hängtorka. Det är mest miljövänligt och sliter minst på dina tygblöjor.

En del material kan upplevas hårda när de hängtorkas, exempelvis bambu och hampa. För att mjuka upp dem kan man gnugga dem, sitta på dem i soffan en stund eller köra dem en kort stund i torktumlaren.

PUL tål generellt inte att torktumlas, i varje fall inte i högre temperaturer. Då kan det laminerade lagret smälta eller släppa och blöjan blir förstörd.

Dålig lukt

Ättika i förtvätten kan ta bort dålig lukt. Blöjor som inte har PUL eller resårer kan även läggas i bad med ättiksprit och vatten över natten innan tvätt. Ättika fungerar främst på ammoniaklukt då ättiksprit som är en syra, neutraliserar ammoniak som är en bas. Kontrollera att du inte använder för lite tvättmedel och att tygblöjorna inte luktar för att de inte blir rena. Att göra en extra sköljning kan också räcka. Dagens tvättmaskiner är så vattensnåla att det ibland blir för lite för tygblöjorna.

Fläckar

Om du har fått fläckar i tygblöjorna är solning ett utmärkt sätt att bleka dem på! Citron- oliv- eller galltvål kan vara värt prova om fläckarna inte går bort (eller vintertid). Undvik att använda andra fläckborttagnings- eller blekmedel. Kom ihåg att det är blöjor vars syfte är att kissas och bajsas i. De flesta fläckar blir blekare och försvinner efter ett antal tvättar.

Förvaring av tygblöjor i hemmet

Eftersom att du alltid har tygblöjor hemma behöver de någon form av förvaringsplats. Beroende på vilket system ni använder/vill använda (Läs mer om de olika systmen här) kommer blöjorna ta olika mycket plats. En del förvarar dem under/på skötbordet eller på en hylla precis brevid skötbordet lättillgängligt precis som med engångsblöjor. Andra bygger snygga vägghyllor eller placerar dem i långa CD-hyllor för att visa upp sitt vackra fluff och få en tydlig överblick. Ett annat tips är att ha en speciell låda/förvaringplats i garderoben.

Läs mer om: